Röviden a sóterápiáról:

– Mennyiben hasonlít a mesterséges sóbarlang az eredetire?

– A készülék ugyanazt a mikroklímát képes megteremteni, mint ami egy természetes sóbarlangban van. Gyógyhatás tekintetében nincs különbség. A mesterséges sóbarlang valójában egy teljesen hétköznapi szoba, amelyben a sógép teremti meg a barlang-adta mikroklímát. Itt nincs hideg és sötét, ami a legtöbb emberre, kiváltképp a gyerekekre rossz hatással van. Sokan arcüreg vagy torokgyulladást kapnak a barlangokban, ráadásul az ott tenyésző penészgombákra is sokan érzékenyek.

– Kiknek ajánlják a sóterápiát? 

– Asztmásoknak, allergiásoknak, influenzásoknak, és mindenkinek, hiszen a városban, az utakon rengeteg port és szennyeződést lélegzünk be. Használ arcüreggyulladásra, szénanáthára, és mindenféle légúti eredetű allergiára, légcsőhurutra, hörghurutra és bőrbetegségekre is.

– A sógép működése hasonlít a gyógyszertárakban kapható sópipákhoz?

– Nem.  A piacon forgalomban lévő készítmények és az úgynevezett sókamrák többnyire nedves alapúak, így csak párologtatják a sót, amely megtapad a felső légutakon, tehát nem jut le a legkisebb hörgőkig. Átmeneti kezelésként allergiás tünetekre használ valamennyit, de sokkal inkább a pszichés hatása érvényesül. Ezzel szemben a barlangterápia száraz, nagyon aprószemű só belégzésével működik.

– Milyen nagyságú só-szemcséket fúj a sógép a levegőbe?

– A gép 0.5 mikron nagyságúra darálja össze a sót, amely a legkisebb hörgők átmérője a tüdőben, tehát 100 %-ig biztos, hogy lejut oda, ahova kell. A gép megszárítja a sót, amely ezután átmegy egy ionizációs folyamaton, majd a gép elporlasztja és a levegőbe fújja. A látványa hasonló a cigaretta fehér füstjéhez.

– Mi történik a szervezetben a kezelés során?

– A páciens belélegzi a száraz sópárát, amely azonnal eljut a legkisebb hörgőcskékbe, illetve az egyéb légjáratokba is. Ott elolvad, és magához vonzza a szennyeződéseket, amelyeket a beteg később felköhög. A harmadik, negyedik alkalomtól folyamatos köhögést észlelhet, de előfordul, hogy hónapokba telik, mire az összes lerakódást fel tudja köhögni. Nyilván ez attól is függ, ki milyen problémákkal és adottságokkal érkezik hozzánk.  Az allergiás és asztmás felnőttek és gyermekek sokat szenvednek a méregdrága, kellemetlen mellékhatásokat okozó gyógyszerektől. Nekik szeretnénk bemutatni egy tradicionális gyógymódot, az évszázados tapasztalatokon nyugvó barlangterápiát.

 
– Egy egészséges embernek is van mit kiköhögnie?

– Hogyne. Ha egy belvárosi ember (aki egyébként azt hiszi, hogy nincs semmi baja) elvégzi a kúrát, szénfekete váladékot köhög fel a kúra során.

– Az asztma tulajdonképpen hörgőgörcs. Hogyan segít ezen a só?

– A görcsöt a hörgők gyulladása okozza, a gyulladást pedig a hörgőkben lerakódott szennyeződés, amelynek kitisztításával megszűnik a görcs.

– Mennyire végleges az eredmény? Tünetmentességről vagy végleges gyógyulásról beszélhetünk?

– Egy közepes, illetve súlyos asztmában szenvedő betegnek fél éven belül három alkalommal meg kell ismételni a kúrát, hogy tünetmentes legyen. Nemcsak a tüdőben lévő szennyeződés, de az ebből adódó irritáció, így a panasz is elmúlik.

– Az eredmények miben különböznek gyermekek és felnőttek esetében? 

– Gyermekeknél 96 %-os a gyógyulási arány. Ez a felnőttek esetében 88 – 90 %. Számít, hogy milyen állapotban van a tüdeje egy embernek. A gyerekek – korukból adódóan – még sokkal tisztább, egészségesebb tüdővel rendelkeznek, mint az idősebb emberek, ezért gyorsabban is gyógyulnak.

– Létezik nem kívánt mellékhatás?

– Nem, még nem találkoztunk ilyen esettel.

Sókabin

A gyógyító só…

Évszázadok óta ismert, hogy a természetes sóbarlangok klímája és a sós tengeri levegő, gyógyító hatást gyakorol az emberi szervezetre, főként a különféle légúti és légzőszervi betegségekre, a bőr és izületi problémákra. A sóbarlangok pozitív tulajdonságaira már az 1800-as évek közepén felfigyeltek, a sóbányákban dolgozó munkásoknál ugyanis nem alakult ki tüdőbetegség. Ezt követően számos kutatás igazolta a sóterápia alkalmazásának előnyeit különösen asztmás és más légúti betegségektől szenvedők körében. A sókúra olyan természetes gyógymód, amelynek eredete évszázados tapasztalatokra
vezethető vissza. A sókamra használatával a sóbarlangok és a sós tengeri levegő gyógyító, szépítő és ellazító erejét élvezhetjük. A sókabinban a párolgó sótartalom egyrészt külsőleg hat: puhítja a bőrt, másrészt belégzés útján gyulladáscsökkentő hatást fejt ki. A belélegzett sókristályok a légző járatok öntisztulását segítik elő. A már említett gyulladáscsökkentő hatása nem csak belsőleg, de külsőleg is,
bizonyos bőrbetegségek kezelésére is eredményesen alkalmazható: pikkelysömör, ekcéma, allergiás bőrbetegségek. A pollenszezon vége felé sokak számára hozhat kellemes felüdülést egy sókabin kúra.

A kezeléssel nem csak légutaink szabadulnak fel az allergia okozta kellemetlen orrfolyás, orrdugulás tüneteitől, de a téli időszakban gyakori náthás tünetek enyhítésére is alkalmazhatjuk.

Sókamra  alkalmazása

Légúti megbetegedések kezelésére, panaszok csökkentésére: asztma, nehézlégzés, krónikus bronchitis, akut és idült hörghurut, mukoviscidozis, nátha, arcüreggyulladás, allergiás eredetű légzőszervi problémák, stb. során. Dohányosoknak különösen ajánlott! Bőrbetegségekben szenvedők számára: pl. ekcémás bőrbetegség, pattanásos bőr, atópiás dermatózis, psoriasis (pikkelysömör), bőrfertőzések esetén. Nagyon ajánlott allergiás eredetű bőrbetegség esetén!

Stressz ellen: A só negatív ionokat tartalmaz, ami jó hatással van az idegrendszerre. Nyugtatja az idegeket, oldja a stresszt, hozzásegít a mély, pihentető alváshoz.

Miért jó a sókúra?

A sókamra levegőjének belélegzése megkönnyebbülést nyújt a légzőszervi betegségekben szenvedők számára, megerősíti a tüdőt, feloldja a letapadt váladékot, csökkenti a légúti gyulladásokat. A szervezetünk természetes védekező mechanizmusának stimulálásával fokozza ellenálló képességünket, gyorsítja az öntisztulási folyamatainkat
Sókabin használata

A sókabint mindenki saját felelősségére használhatja. Használat előtt célszerű kikérnie kezelőorvosa véleményét! A sókabin levegője hatásosan csökkenti az allergia, asztma, egyes tüdőbetegségek és különböző légúti betegségek tüneteit, hatásos influenza, krupp, arc- és homloküreggyulladás, légcsőhurut, nátha esetén.